Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 17:00)

Hypotheek24 helpt!

Bekijk hier de meest gestelde vragen met uitgebreide hypotheekinformatie. 

Hypotheek berekenen

Gratis oriëntatiegesprek

Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Hypotheekvoorwaarden

Meestgestelde vragen

» De rente bij passeren is de dagrente. Kan deze rente hoger worden dan de offerterente?
Nee, als de rente bij passeren hoger is dan de offerterente blijft de offerterente van kracht. Indien de rente is gedaald profiteer je van het nieuwe lagere rentepercentage. Kijk echter goed naar de voorwaarden van de geldverstrekker. De ene geldverstrekker hanteert offerterente en de ander dagrente.
» Moet ik een boete betalen als ik mijn huis verkoop?
Over het algemeen hoef je geen boete te betalen als je je huis verkoopt. Het kan echter zijn dat je ooit een voordeelhypotheek hebt afgesloten waar dit wel één van de voorwaarden is. Vraag het daarom voor de zekerheid even na bij je huidige geldverstrekker.
» Kan ik mijn offerte verlengen?
In veel gevallen kan je de offerte verlengen, maar dit wisselt per geldverstrekker. Hou er rekening mee dat je hier wel vaak kosten voor moet betalen. Klik hier voor een overzicht per geldverstrekker.

Nog meer vragen

» Kan ik mijn hypotheek mee verhuizen?
Dit verschilt per geldverstrekker of per hypotheekproduct. Dit kan bijvoorbeeld gunstig zijn wanneer je over een hypotheek beschikt met een lager rentepercentage dan de rentetarieven op het moment van verhuizen.
Het meenemen van je hypotheekvoorwaarden is alleen mogelijk als je bij dezelfde hypotheekverstrekker blijft. Lees hier meer over het meeverhuizen van je hypotheek.
» In welke gevallen kan ik boetevrij aflossen?
  • Bij verkoop van de woning
  • Bij het aflopen van de rentevaste periode
  • Als jouw rente lager is dan de huidige hypotheekrente (geldverstrekker kan jouw geld dan aan iemand anders uitlenen tegen een hoger percentage)
  • Als je minder aflost dan het percentage dat je boetevrij mag aflossen volgens de voorwaarden van de geldverstrekker (meestal 10%)
» Wat is de boete bij het oversluiten van een hypotheek voor einde van een renteperiode?
De hoogte van de boete verschilt per hypotheekverstrekker. In de meeste gevallen mag je 10 tot 20 procent boetevrij aflossen. De boete hangt af van de volgende factoren:
  • De rente die je betaalt voor de hypotheek. Hoe hoger de rente, hoe hoger de boete.
  • De openstaande hypotheeklening. Hoe hoger dit bedrag is, hoe hoger de boete.
  • De resterende rentevaste periode. Hoe langer deze nog loopt, des te hoger de boete. 
  • De boetevrije aflossing.
Als je wilt weten welke boete jij moet betalen bij oversluiten, kan je het beste rechtstreeks contact opnemen met je huidige hypotheekverstrekker.
» Wat betekent dagrente?
Bij dagrente wordt er op de dag dat je naar de notaris gaat voor het passeren van de akte gekeken of de actuele rente lager is dan wat in jouw offerte stond. Als dit lager is, krijg je de laagste rente. Je krijgt nooit een hogere rente dan de rente in je offerte.
» Wat betekent offerterente?
In het geval je gekozen hebt voor offerterente, is de rente uit jouw offerte de definitieve rente. Deze kan dus niet meer dalen en als de rente daalt na uitbrengen van de offerte, profiteer je hier niet van mee.

Heb je je vraag niet niet kunnen vinden?