Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 17:00)

Hypotheek24 helpt!

Bekijk hier de meest gestelde vragen met uitgebreide hypotheekinformatie. 

Hypotheek berekenen

Gratis oriëntatiegesprek

Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Over schulden en de hypotheek

Meestgestelde vragen

» Welke invloed heeft een studieschuld op mijn maximale hypotheek?

Je bent verplicht je studieschuld op te geven bij je hypotheekaanvraag. Het is wettelijk bepaald dat je over je oorspronkelijke studieschuld uit het oude leenstelsel (vóór 1 juli 2015) 0,75 procent moet rekenen als maandlast. Dat betekent dat de geldverstrekker rekening houdt met die maandelijkse terugbetaling aan DUO en kan je dus minder lenen dan kopers zonder studieschuld.

De regels zijn onlangs wat versoepeld door de overheid. Bij studieschulden vanaf 1 juli 2015 liggen de maandlasten van de totaalschuld op 0,45%. Tevens mag de schuld nu in een periode van 30 jaar worden afgelost.

Voorbeeld: Bij een schuld van € 15.000 berekent de bank dat je maandelijks € 67,50 betaalt aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Stel dat je met jouw inkomen maandelijks € 800 aan hypotheek zou kunnen betalen, dan wordt dit bedrag maximaal € 732,50.

Als je al een deel van je studieschuld hebt afgelost telt nog steeds de hoogte van je oorspronkelijke schuld en dus ook de maandelijkse kosten als percentage van je totale schuld. Mocht je kans zien je studieschuld nog af te lossen alvorens je een huis gaat kopen, dan is dat wel raadzaam. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen met je eigen spaargeld of met een schenking van je ouders.

» Ik sta bij het BKR geregistreerd. Kan ik toch een hypotheek afsluiten bij jullie?
Wij kunnen je niet helpen als je een negatieve BKR codering hebt.
Een negatieve BKR codering loop je op als je een krediet niet op tijd hebt terugbetaald of afgelost. Soms heb je een codering zonder dat je het weet. Controleer daarom altijd op de website van het BKR of je registratie is opgelost. Hou er rekening mee dat vanaf het moment dat je BKR codering is hersteld, deze nog 5 jaar blijft staan. We kunnen je gedurende deze 5 jaar nog niet helpen.
De mogelijkheid om rood te staan en het hebben van een creditcard kunnen ook al vertraging van het proces veroorzaken indien je deze lasten niet op je inkomen kan dragen.
Lees hier meer over een BKR-registratie.
» Kan ik ook een tweede hypotheek bij jullie aanvragen?
Het verhogen van je hypotheek middels een tweede hypotheek of onderhandse verhoging is mogelijk via Hypotheek24.nl. Let er wel op dat de tweede hypotheek bij dezelfde geldverstrekker afgesloten moet worden als waar je hypotheek nu loopt. Start nu direct je aanvraag

Nog meer vragen

» Mijn BKR verloopt binnenkort na 5 jaar. Kan ik nu al een hypotheek aanvragen of moet ik wachten tot de termijn van 5 jaar verlopen is?
Je kan pas een hypotheek aanvragen als BKR-codering volledig uit het register is verdwenen.
Je kan wel alvast je maximale hypotheek berekenen op Hypotheek24.nl
» Ik heb een private lease auto, heeft dat gevolgen voor mijn maximale hypotheek?
Een private lease overeenkomst wordt gezien als opgenomen krediet en wordt dan ook geregistreerd bij het BKR. Dit krediet wordt meegenomen in het bepalen van je maximale hypotheek. Als je de lasten van de lease auto niet kan dragen naast de hypotheeklasten, dan zal de maximale hypotheek lager uitvallen.
» Hoe beïnvloedt partneralimentatie je hypotheek?
Betaal je partneralimentatie? Dan heeft dit gevolgen voor de hoogte van het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Maak hier een berekening wat je maximaal kunt lenen op basis van de alimentatie die je betaalt.

Heb je je vraag niet niet kunnen vinden?