Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Met welke kosten krijg ik te maken als ik een huis koop?

De meest voorkomende kosten op een rijtje

Hypotheek vergelijken
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Welke kosten vallen onder de aankoopkosten van een woning?

De meeste mensen die een woning kopen kunnen deze niet zelf in één keer betalen. Een hypothecaire financiering maakt het mogelijk om de woning te kopen waarna je de lening over een bepaalde periode gespreid terugbetaalt. Bij het aankopen van een woning en het afsluiten van een hypotheek komen verschillende kosten kijken. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van Kosten Koper (KK) of van Vrij Op Naam (VON) wat betrekking heeft op de kosten die voor rekening van de koper zijn. Met welke kosten er verder rekening gehouden moet worden verschilt per situatie. Wij hebben de meest voorkomende kosten voor je op een rijtje gezet. Hierbij hebben wij de aankoopkosten opgesplitst in leveringskosten en financieringskosten.

Leveringskosten

De leveringskosten hebben betrekking op de overdracht van de woning.

Wat zijn Kosten Koper?
Als er achter de vraagprijs van een huis Kosten Koper (KK) staat, betekent het dat je als koper betaalt voor de levering van de woning. De kosten voor de levering bestaan uit de overdrachtsbelasting (die 2% van de koopsom is) en de kosten voor de leveringsakte. Een leveringsakte zorgt ervoor dat een huis overgaat van de ene eigenaar naar de andere eigenaar, de zogenaamde eigendomsoverdracht. Een leveringsakte wordt ook wel een transportakte genoemd en deze wordt opgesteld door een notaris. De kosten hiervoor verschillen per notaris. Er zijn wel notarisvergelijkingssites zoals degoedkoopstenotaris.nl waar je de goedkoopste notaris bij jou in de buurt kunt vinden.

Wat is Vrij Op Naam?
Wanneer een woning Vrij Op Naam gekocht wordt betekent het dat de verkopende partij de kosten voor levering op zich neemt. Nieuwbouw woningen worden altijd Vrij Op Naam verkocht omdat er bij nieuwe woningen geen sprake is van een leveringsakte en overdrachtsbelasting. Een bestaande woning kan echter ook Vrij Op Naam worden verkocht om het voor de koper aantrekkelijker te maken.

Financieringskosten

Naast de kosten voor de levering moeten er ook kosten gemaakt worden voor het afsluiten van een hypotheek. De meest voorkomende financieringskosten zijn:

  • Advies en bemiddelingskosten; 
  • Notariskosten voor de opmaak van de hypotheekakte
  • Kosten voor de inschrijving van de hypotheekakte in het kadaster
  • Taxatierapport ten behoeve van de financiering
  • Borgtochtprovisie; Als je gebruik maakt van een lening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betaal je deze provisie. 
  • Bereidstellingsprovisie; Dit zijn kosten die je betaalt voor het verlengen van een offerte. Sommige offertes hebben namelijk de mogelijkheid om de geldigheid van de offerte met één of meerdere maanden te verlengen. Dit kan handig zijn als de overdracht van de woning bijvoorbeeld langer duurt dan verwacht.

Bovenstaande kosten, gemaakt ten behoeve van de financiering van je huis, zijn fiscaal aftrekbaar.

Zekerheid over je financiering

Wil je snel zekerheid over je hypotheek? Via Hypotheek24.nl weet je razendsnel of je jouw droomhuis kunt betalen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je hypotheek zelf te kiezen of om dit te doen met persoonlijk hypotheekadvies.