Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Aankoopmakelaar

Als je een huis gaat verkopen neem je in de meeste gevallen een makelaar in de arm. Deze verkoopmakelaar behartigt dan de belangen van de verkopende partij. Naast de verkoopmakelaar is er ook de aankoopmakelaar. Wanneer kies je ervoor om een aankoopmakelaar in te schakelen en wat kan hij voor je betekenen? 

Wat doet een aankoopmakelaar?

Zoals de naam al zegt, behartigt de aankoopmakelaar de belangen van de aankopende partij. Als je een huis wilt kopen zorgt de aankoopmakelaar ervoor dat je de woning tegen een zo laag mogelijke prijs met de meest gunstige voorwaarden kunt kopen. De makelaar bepaalt de waarde van de woning en voert de onderhandelingen uit. Daarnaast controleert hij de juridische stukken. 

Het aankoopproces

Als je een huis gaat kopen doorloop je verschillende stappen. De aankoopmakelaar loopt samen met jou het hele aankoopproces door. Het aankoopproces bestaat uit een aantal stappen:

  1. De bezichtiging
    Als je het huis gaat bezichtigen gaat de makelaar met je mee. Hij kan eventueel zijn bevindingen rapporteren en een biedadvies geven.
  2. Wil je de woning wel of niet kopen?
    Dit bepaal je natuurlijk zelf. De makelaar kan wel adviseren of hij de woning voor jou wel of niet een goede aankoop vindt. Hierbij kijkt hij onder andere naar je investeringswensen.
  3. Onderhandelingen                                                                                                                                             De onderhandelingen worden gedaan door de makelaar. Daarbij maakt hij gebruik van zijn deskundigheid en zijn kennis van de bouwkunde en de woningmarkt. Daarnaast kijkt hij met een kritisch oog naar de woning, omdat hij verder van de aankoop weg staat dan jij. 
  4. De schriftelijke overeenkomst                                                                                                                          De makelaar bekijkt de juridische stukken kritisch. Daarnaast zal hij ervoor zorgen dat er ontbindende voorwaarden worden toegevoegd. 
  5. Naar de notaris                                                                                                                                                  De makelaar zorgt ervoor dat de eindbezichtiging goed verloopt en dat de overdracht bij de notaris plaats vindt.

Door zijn kennis en ervaring kan de aankoopmakelaar inzicht creëren in de reële waarde van de woning. Dit is dan ook een groot voordeel. 

Kosten aankoopmakelaar

In de meeste gevallen wordt een percentage van de prijs van de koopwoning of een vast bedrag gerekend. Je kunt soms ook een gedeelte zelf doen en voor een gedeelte een aankoopmakelaar inschakelen. De deeltarieven verschillen per makelaar. 

De voordelen van een aankoopmakelaar

Je dient zelf te bepalen of de voordelen van een aankoopmakelaar opwegen tegen de kosten. Wij hebben de voordelen van een aankoopmakelaar voor je op een rij gezet:

  • De aankoopmakelaar heeft inzicht in de markt
    Aankoopmakelaars hebben door kennis en ervaring meer inzicht in de markt. 
  • De aankoophandelaar onderhandelt voor jou
    Stel je bent echt niet goed in onderhandelen. Dan is het natuurlijk handig als iemand anders dit voor je kan doen. Als je zelf gaat onderhandelen is het belangrijk dat je vooraf een duidelijk beeld krijgt van een redelijke prijs in de markt voor de woning die jij wilt kopen.
  • De aankoopmakelaar zorgt voor ervoor dat jij de beste prijs krijgtEen aankoopmakelaar onderhandelt dagelijks. Hierdoor is hij goed in het voeren van onderhandelingen. Let erop dat wanneer jij de aankoopmakelaar een percentage van de koopprijs betaalt, de makelaar meer ontvangt wanneer hij slechter onderhandeld. Het is daarom aan te raden om een vast tarief af te spreken.
  • De aankoopmakelaar wijst je op de gebreken van een huisDe makelaar heeft meer zicht op de bouwkundige staat van een woning dan jij. Hierdoor kan hij kritischer naar een woning kijken. Als je geen aankoopmakelaar inschakelt is het wel verstandig om een bouwkundige keuring door een specialist te laten uitvoeren. Als het huis opgeknapt moet worden is het verstandig om de aannemer mee te nemen naar een bezichtiging.
  • De aankoopmakelaar controleert de koopovereenkomst zorgvuldig
    Je kunt de koopovereenkomst zelf doorlopen, maar als je te weinig kennis hebt is het misschien verstandig om dit door een makelaar te doen. De aankoopmakelaar kijkt met een kritisch oog naar de koopovereenkomst en controleert de kleine lettertjes zorgvuldig. 

Wel of geen aankoopmakelaar?

Veel dingen kun je zelf doen, maar in sommige gevallen is het makkelijker om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een huis kopen kost veel tijd en energie. In sommige gevallen is het prima om het aankoopproces (voor een gedeelte) uit te besteden.
De huizenmarkt trekt weer aan. Sommige huizen zijn al verkocht voordat ze op Funda verschijnen. Aankoopmakelaars ontvangen de informatie over bepaalde huizen al voordat deze op Funda gepubliceerd wordt. Wil jij een huis kopen in een krappe markt? Bijvoorbeeld in Amsterdam of in Utrecht? Dan is het misschien verstandig om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Deze beschikt namelijk over het nieuwste woningaanbod. Hierdoor loop je dus niet het risico dat je huizen die net op de markt komen, misloopt.