Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Bouwrente

Wat is bouwrente? Lees er alles over op Hypotheek24.nl

Gratis oriëntatiegesprek

Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Wat is bouwrente?

Ga je een nieuwbouwwoning kopen? Dan krijg je te maken met bouwrente. Je betaalt bouwrente aan de bouwer van de woning. Dat kan bestaan uit financieringsvergoeding en uitstelrente. 

Financieringsvergoeding 

Vóór het sluiten van de koop- en aanneemovereenkomst heeft de bouwer al kosten gemaakt voor de grond en de bouw. Een financieringsvergoeding is de rente die je over deze periode betaalt.

Uitstelrente

De rente die je betaalt over de periode tussen het sluiten van de koop- en aannemersovereenkomst en het moment dat je eigenaar bent van de woning wordt uitstelrente genoemd.

Voorbeeld van de verschillende bouwrentes

Stel je koopt op 1 september een nieuwbouwwoning, waarvan de bouw reeds is gestart op 1 juni. Op 1 november wordt de hypotheekakte getekend en de uiteindelijke oplevering zal op 1 mei plaatsvinden. In dat geval krijg je met de twee bovenstaande vormen bouwrente te maken.

Je betaalt een financieringsvergoeding over de periode vóór de koop, van 1 juni tot 1 september. De kosten voor de bouw plus de rente hierover worden in de aankoopprijs van de woning verwerkt. De rente is niet fiscaal aftrekbaar, maar kun je wel meefinancieren in je hypotheek.

Je betaalt ook bouwrente voor de termijn ná de aankoop en vóór het afsluiten van de hypotheek. In bovenstaand voorbeeld dus van 1 september tot 1 november.
De aannemer bouwt tenslotte door en blijft dus kosten maken. Deze uitstelrente is wel fiscaal aftrekbaar, mits je de rente niet mee financiert in je hypotheek.

Rente tijdens de bouw vs bouwrente

Na het passeren van de hypotheekakte op 1 november tot de oplevering op 1 mei betaal je de aannemer vanuit het bouwdepot dat is meegenomen in je hypotheek.
De rente over deze kosten betaal je niet meer aan de aannemer (die de woning bouwt), maar aan de geldverstrekker. Deze rente wordt ‘rente tijdens de bouw’ genoemd en wordt vaak verward met de term ‘bouwrente’. Rente tijdens de bouw is fiscaal aftrekbaar.

Ga jij een nieuwbouwwoning kopen?

We snappen dat dit ingewikkelde termen zijn. Onze hypotheekadviseurs zijn gelukkig gespecialiseerd in nieuwbouw en helpen jou graag verder met al je vragen. Start daarom nu direct je aanvraag!