Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Aftrekposten eigen woning

Lees er alles over
op Hypotheek24.nl

Bereken je maximale hypotheek
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Wat zijn de aftrekposten van je eigen woning?

Als je een eigen huis bezit heb je recht op een aantal aftrekposten waardoor je minder belasting hoeft te betalen.
Daarnaast kan je eenmalig een deel van de gemaakte kosten die je hebt gemaakt in het jaar dat je je huis koopt van de belasting aftrekken.

Eenmalig aftrekbare kosten

De kosten die je een maal kan aftrekken zijn de kosten die je gemaakt hebt om de hypotheeklening te krijgen. Dit zijn de kosten zoals:

  • kosten voor het taxatierapport
  • notariskosten voor de hypotheekakte
  • afsluitkosten
  • kosten van nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot
  • betaalde bouwrente na het afsluiten van de voorlopige koopovereenkomst
  • de kosten van de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie

Jaarlijks aftrekbare kosten

Naast de eenmalig aftrekbare kosten hebben huizenbezitters ook jaarlijks recht op verschillende aftrekposten waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Wij hebben ze hieronder voor je op een rij gezet:

  • Hypotheekrente: De hypotheekrente kan je maximaal dertig jaar aftrekken van de belasting. Voor hypotheken die vanaf 2013 zijn afgesloten geldt dat je de rente alleen mag aftrekken als je maandelijks je hypotheek aflost.
  • Eigenwoningforfait: De Belastingdienst ziet een deel van je eigen huis als inkomen, dit wordt het eigenwoningforfait genoemd. Het eigenwoningforfait is vaak 0.6% van de WOZ-waarde van je huis en dat bedrag dien je op te tellen g. De WOZ-waarde wordt bepaald door de gemeente.
  • Verbouwing: Als je een lening afsluit voor een verbouwing van je huis, dan kan je de rente over die lening tot zes maanden nadat je de lening hebt afgesloten aftrekken van de belasting.
  • Restschuld: Heb je na 28 oktober 2012 je huis verkocht met een restschuld? Dan mag je maximaal vijftien jaar de rente en financieringskosten over de restschuld fiscaal aftrekken.
  • Boeterente: Als je je hypotheek eerder aflost of deze hebt overgesloten, dan krijg je een boete opgelegd door je hypotheekverstrekker. De rente over deze boete kan je ook aftrekken van de belasting.
  • Erfpacht: Het geld dat je per periode betaalt om de erfpacht mee af te kopen kan je ook van de belasting aftrekken. De rente die je over de lening betaalt die je hebt afgesloten om de erfpacht mee te betalen is dat ook.
  • Verhuren woning: Heb je een tweede huis of heb je je oude woning nog niet verkocht? Dan bestaat de mogelijkheid je huis te verhuren en deze inkomsten hoef je niet door te geven aan de belastingdienst. Krijg je je huis niet verkocht of verhuurd? Dan mag je bij uitzondering de hypotheekrente van je oude huis van de belasting aftrekken. Dat mag in het jaar dat je het huis verlaat en de drie jaar die daar op volgen.

Extra kosten voor een woning

Naast bovenstaande kosten die je kan aftrekken, dien je ook kosten toe te voegen aan je inkomen als je een woning bezit. Dit is het zogenaamde eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is vaak 0.6% van de WOZ-waarde van je huis en dat bedrag dien je op te tellen bij de belasting die je moet gaan betalen in box 1. Hier haal je vervolgens weer de rente af die je jaarlijks aan de hypotheek betaalt.