Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Scheiden en samen een hypotheek

Wat komt er allemaal
bij kijken?

Hypotheek berekenen
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Scheiden en je huidige hypotheek

Scheiden is een vervelende gebeurtenis. Er komen een hoop zaken bij kijken die geregeld moeten worden, waaronder de hypotheek als je samen een huis gekocht hebt.

Ex-partner uitkopen of verkoop

Staat het huis op naam van jullie allebei, dan zijn er twee dingen die jullie kunnen doen.

Optie 1: Uitkopen

Wil jij bijvoorbeeld in het huis blijven wonen, dan zal het op jouw naam moeten worden gezet. Je zal jouw ex uit moeten kopen. Dat betekent dat je genoeg inkomen moet hebben om de hypotheeklasten volledig te kunnen dragen. Er is tevens een nieuwe eigendomsakte nodig die de notaris voor je op moet stellen.

Optie 2: Verkopen

Lukt dit niet dan zal het huis te koop moeten worden gezet en na verkoop de hypotheek volledig af moeten lossen. Dit kan boetevrij in het geval van verkoop van het huis.
De opbrengst van de verkoop kan kleiner of groter zijn dan de openstaande hypotheekschuld. Je hebt dan respectievelijk een restschuld of overwaarde.

Restschuld

Bij verkoop kan het huis minder opbrengen dan de bestaande hypotheekschuld. Er is dan sprake van onderwaarde en de restschuld zal over jullie beiden verdeeld worden.

Overwaarde

Brengt de verkoop van de woning meer op dan de hypotheek dan moet deze overwaarde binnen 3 jaar na verkoop gebruikt worden voor de koop van een andere woning, anders is er geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Gescheiden en een nieuwe hypotheek

Als je gescheiden bent en je wilt een nieuwe hypotheek afsluiten, dan moet je bij je hypotheekaanvraag de onderstaande documenten aanleveren.

  • Akte van verdeling
  • Echtscheidingsconvenant
  • Uitspraak van de rechter
  • Inschrijving van de scheiding in de burgerlijke stand

De geldverstrekker heeft de akte van verdeling nodig als de koopwoning die je samen met je ex gekocht hebt, toebedeeld is aan één van de twee. 

Lees hier alle over een hypotheekaanvraag na een scheiding