Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Hypotheek afsluiten na scheiding?

Wat zijn de gevolgen voor je nieuwe hypotheek?

Hypotheek berekenen
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Gescheiden en een nieuwe hypotheek?

Als je ooit gescheiden bent, moet je dit aangeven in je hypotheekaanvraag. Dit geldt ook voor ontbinding van een geregistreerd partnerschap. Dit heeft een aantal gevolgen bij je hypotheekaanvraag.

1. Alimentatie

Als je partneralimentatie betaalt aan je ex-partner is dit van invloed op jouw maximale hypotheek. In je hypotheekaanvraag via Hypotheek24.nl kan je aangeven hoeveel alimentatie je betaalt. Vervolgens zie je wat je maximaal kan lenen.

Het kan ook zijn dat je partneralimentatie ontvangt. Hiermee kan je vaak een hogere hypotheek krijgen. Wat dan wel belangrijk is, is dat je alleen maar meer kan lenen tot je alimentatie afloopt. Dus stel dat je alimentatie nog doorloopt tot 2025, dan krijg je een extra leningdeel dat uiterlijk in 2025 afgelost moet zijn.

2. Aan te leveren documenten

Bij een echtscheiding dien je altijd meer documenten aan te leveren dan bij een reguliere hypotheekaanvraag. De extra benodigde stukken zijn:

Echtscheidingsconvenant

In een echtscheidingsconvenant worden de gevolgen van de echtscheiding vastgelegd, denk hierbij aan alimentatie, schulden, verdeling van de spullen en gezag. Dit document geldt is in principe alleen van toepassing op de ex-partners.

Uitspraak van de rechter

Het is van belang dat je het volledige echtscheidingsvonnis aanlevert. Dit is de uitspraak van de rechter. Bij Hypotheek24.nl is het pas mogelijk om een offerte aan te vragen als het vonnis rond is. Zijn er meerdere vonnissen geweest? Let er dan op dat je deze allemaal aanlevert.

Inschrijving van de scheiding in de burgerlijke stand

Uit dit stuk blijkt wanneer de scheiding definitief is ingeschreven bij de burgerlijke stand. Wij kunnen al een offerte voor je aanvragen zonder dat dit document er is. Houd er wel rekening mee dat je pas een akkoord krijgt van de geldverstrekker zodra je dit document hebt aangeleverd.

Akte van verdeling

Hadden jij en je ex-partner een echtelijke woning? Dan zijn er bij een scheiding vaak twee opties: de woning wordt verkocht of de woning wordt toebedeeld aan één van de twee partners. In het geval de woning is toebedeeld aan één van de twee partners, dien je een akte van verdeling aan te leveren. Dit is een notariële akte waarin het eigendom van de woning wordt veranderd.

Wat moet ik doen met mijn huidige hypotheek?

Ben jij pas gescheiden en staat het huis op naam van jullie allebei? Lees dan hier wat je kunt doen met je huidige hypotheek.