Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 17:00)

Hypotheek met tijdelijk contract

De mogelijkheden
bij Hypotheek24.nl

Hypotheek berekenen
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Kan ik een hypotheek afsluiten met een tijdelijk contract

Je hebt tegenwoordig geen vast contract meer nodig om een hypotheek te kunnen afsluiten. Met een tijdelijk contract kun je met een intentieverklaring van je werkgever ook een hypotheek krijgen.
In een intentieverklaring staat dat je werkgever het voornemen heeft om je bij gelijkblijvende marktomstandigheden en gelijkblijvend functioneren een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden na afloop van je contract voor bepaalde tijd.

Per 1 januari 2021 moet je werkgever expliciet aangeven of je een contract voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd krijgt na dit contract. Krijg je nog een tijdelijk contract? Dan gaat de geldverstrekker uit van je inkomen van de afgelopen 3 jaar. Krijg je een vast contract na dit contract? Dan rekenen we met je huidige inkomen.

Hoe het voor jou precies werkt, is afhankelijk van het type contract dat je hebt. 

Wat voor type tijdelijk contract heb je?

Er bestaan veel verschillende type tijdelijke contracten en per contract werkt het net weer wat anders met je hypotheek. We zetten de regels voor de verschillende contracten op een rijtje:

 1. Een tijdelijk contract voor een vast aantal uren, rechtstreeks bij je werkgever;
 2. Een uitzendcontract bij een uitzendbureau;
 3. Een projectcontract bij een detacheerder;
 4. Een payrollcontract;
 5. Een oproepcontract of nul-urenovereenkomst.

Een tijdelijk contract voor een vast aantal uren

Als je rechtstreeks in dienst bent bij je eigen werkgever, krijg je te maken bij de hypotheekaanvraag met een intentieverklaring. In deze intentieverklaring geeft jouw werkgever aan wat zijn intenties met jouw dienstverband zijn nadat het huidige dienstverband is afgelopen. Vanaf 1 januari 2021 moet je werkgever hierbij expliciet aangeven of het volgend contract een vast of nog een tijdelijk contract wordt. Deze keuze heeft gevolgen voor je hypotheekaanvraag. We nemen beide opties door:

Intentieverklaring voor een vast contract

Geeft jouw werkgever een intentie af dat je na dit contract een vast contract krijgt. Dan kunnen we rekening houden met je vaste inkomen. Let op: deze intentie mag niet afhankelijk zijn van bijvoorbeeld het halen van een opleiding.

Intentieverklaring voor nog een tijdelijk contract

Geeft je werkgever aan dat je nog een tijdelijk contract krijgt? In dat geval gaat de geldverstrekker kijken naar je gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Er kan dus niet gerekend worden met je huidige inkomen. Een alternatief is kijken welk inkomen er uit de zogenaamde arbeidsmarktscan komt. Als dit hoger is dan het gemiddelde inkomen, kan je hier bij een selectie van geldverstrekkers ook mee rekenen.

Een uitzendcontract bij een uitzendbureau

Bij een uitzendcontract krijg je te maken met verschillende fases. In fases C en 4 (afhankelijk van je CAO) heb je een vast contract. In de andere fases (A, B, 1, 2 of 3) heb je een tijdelijk contract. Bij een tijdelijk uitzendcontract kan je niet werken met een intentieverklaring. Je hebt hier twee keuzes:

 1. Rekenen met gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar;
 2. Gebruik maken van de perspectiefverklaring en rekenen met je huidig inkomen.

Een perspectiefverklaring kan je aanvragen als je meer dan één jaar aaneengesloten bij hetzelfde uitzendbureau werkt en dit uitzendbureau is aangesloten bij de Stichting Perspectiefverklaring.

Een projectcontract bij een detacheerder

We zien bij detacheerders vaak dat mensen te maken krijgen met een projectcontract. Dit contract eindigt zodra het project eindigt. In het geval van een projectcontract is een intentieverklaring nooit geldig. Je hebt de volgende opties:

 1. Rekenen met gemiddeld inkomen van de afgelopen 3 jaar;
 2. Rekenen met het inkomen uit de Arbeidsmarktscan.

Werken beide opties niet voor je? Overleg dan met je werkgever of je contract omgezet kan worden naar een contract voor bepaalde tijd. Je moet dan wel een intentieverklaring krijgen dat je volgende contract een vast contract is.

Een payrollcontract

Met een payrollcontract kan een intentieverklaring lastig zijn. We zien vaak dat de intentieverklaring voor een vast contract gegeven wordt door de opdrachtgever, maar deze moet altijd door de werkgever zelf gegeven worden. We zouden bij een payroll contract daarom aanraden om rekening te houden met één van de volgende twee opties:

 1. Rekenen met gemiddeld inkomen van de afgelopen 3 jaar;
 2. Rekenen met het inkomen uit de Arbeidsmarktscan.

Als alternatief kan je misschien kijken of je direct in dienst kan bij je werkgever. Als dit een vast contract is zonder proeftijd, kan je met dit inkomen rekenen als dit contract binnen 6 maanden in gaat. Het contract moet wel al echt getekend zijn.

Een oproepcontract of nul-urenovereenkomst

Heb je een oproepcontract of nul-urenovereenkomst rechtstreeks bij je werkgever? In dat geval kijkt de geldverstrekker altijd naar je inkomen van de afgelopen 3 jaar.

Let op: als je 12 maanden een nul-urencontract hebt gehad, is je werkgever verplicht om je een contract met een vast aantal uren aan te bieden. Deze uren moeten gelijk zijn aan je gemiddelde uren van het afgelopen jaar. Kijk dus vooral of je hier niet voor in aanmerking komt.

Extra mogelijkheden voor starters

Ben je een starter op de woningmarkt en is je inkomen niet hoog genoeg? Er zijn een aantal mogelijkheden voor starters om toch je droomhuis te bekostigen

Starterslening

Je kunt bij de gemeente een starterslening aanvragen wanneer je niet genoeg hypotheek kunt krijgen om je eerste huis te financieren.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De Nationale Hypotheek Garantie is een garantie die door de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) aan de bank wordt afgegeven. De bank, waar jij je hypotheek afsluit, loopt dan minder risico. Daardoor kan deze een lager rentepercentage bieden die kan oplopen tot wel 1%.

Hypotheek afsluiten met een tijdelijk contract

Bij Hypotheek24.nl kun je met een tijdelijk contract een hypotheek afsluiten, wanneer je werkgever een intentieverklaring heeft ondertekend. Wil je graag meer informatie over het afsluiten van een hypotheek met een tijdelijk contract, neem dan contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden en helpen je graag om zelf je hypotheek af te sluiten. Uiteraard kan je ook direct online je hypotheek berekenen en afsluiten. Zowel met als zonder hypotheekadvies.