Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Wat is een intentieverklaring?

Lees er alles over
op Hypotheek24.nl

Hypotheken vergelijken
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Wat staat er in een intentieverklaring?

Wil je een huis kopen, maar heb je een tijdelijk contract? Zorg er dan voor dat je werkgever een intentieverklaring afgeeft zodat de geldverstrekker een mate van zekerheid heeft dat je de lening ook in de toekomst terug kunt betalen.

Een intentieverklaring is een onderdeel van de werkgeversverklaring. Bij een hypotheekaanvraag zullen geldverstrekkers altijd om dit document vragen. Met een intentieverklaring geeft de werkgever aan het voornemen te hebben om jou in vaste dienst te nemen wanneer je op hetzelfde niveau blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden gelijk blijven.

Voorbeeld intentieverklaring

Op de werkgeversverklaring staat een rubriek “Verklaring voortzetting dienstverband”. Deze rubriek moet aan de volgende punten voldoen:

  • Er moet aangegeven worden of er na dit contract een vast of een tijdelijk contract komt;
  • Er moet aangegeven worden of de arbeidsvoorwaarden wijzigen in het volgende contract en zo ja, hoe;
  • De verklaring moet volledig ingevuld zijn;
  • Apart ondertekend worden. 

 Kijk hier voor een voorbeeld van een werkgeversgeversverklaring volgens NHG model.

Let op: de intentie mag alleen afhankelijk zijn van presteren op gelijk niveau en bedrijfsomstandigheden. De intentie mag niet afhankelijk zijn van bijvoorbeeld het behalen van een opleiding. 

Intentieverklaring voor een tijdelijk contract

Geeft je werkgever bij de intentieverklaring aan dat je nog een tijdelijk contract krijgt? In dat geval gaat de geldverstrekker kijken naar je inkomen van de afgelopen 3 jaar. 

Intentieverklaring voor een vast contract

Geeft je werkgever bij de intentieverklaring aan dat je hierna een vast contract komt. Dan zit je helemaal goed en kan je rekenen met je huidige inkomen. 

Flexibel contract

Wanneer je een flexibel contract hebt of overige arbeidsrelaties wordt er gekeken naar jouw inkomen van de afgelopen drie jaar. Lees hier hoe ZZP’ers in aanmerking kunnen komen voor een hypotheek.

Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.