Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Open ma t/m do 9:00 - 21:00, vr tot 17:00 of mail ons op info@hypotheek24.nl

ZZP hypotheek

Waar moet je als ZZP'er op letten bij je hypotheekaanvraag?

Hypotheek berekenen
Plan een gratis belafspraak
Meer dan 8000 tevreden
klanten!

Kan ik als zzp'er een hypotheek afsluiten?

Als zzp’er is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een hypotheek. De aanvraagprocedure wijkt echter af van mensen met een vast contract. Zzp’ers moeten namelijk kunnen aantonen dat ze de afgelopen drie jaar een stabiel inkomen hebben gehad.

Wanneer je korter dan 3 jaar zelfstandig bent, kan Hypotheek24.nl je helpen. Dit doen wij op basis van advies en een inkomensverklaring.

Hoe wordt het jaarinkomen van een ZZP’er berekend?

Het jaarinkomen van een zzp’er wordt gebaseerd op de saldo fiscale winst van de laatste drie jaar dat is opgegeven bij de belastingdienst. Daarnaast wordt er gekeken naar de fiscale winst in het laatste jaar. Is dat lager dan het gemiddelde inkomen? Dan wordt het jaarinkomen vastgesteld op dat jaar.

Voorbeeld:
Fiscale winst 2016: €31.000,-
Fiscale winst 2017: €35.000,-
Fiscale winst 2018: €30.000,-

De gemiddelde fiscale winst is € 32.000,- maar omdat in 2018 € 30.000,- is, wordt daar de maximale hypotheeksom op gebaseerd. Je mag maximaal 100% van de waarde van je woning lenen.

Een probleem bij de nettowinst is dat het ‘een vertekend beeld’ geeft. De accountant zorgt er namelijk voor dat de winst zo laag mogelijk is, zodat er minder belasting betaald hoeft te worden. Mensen kunnen bijvoorbeeld de koop van een auto afschrijven waardoor het lijkt alsof er minder verdiend is dan werkelijk het geval is. Het is een goed idee om met de accountant door de jaarrekening te gaan en onduidelijkheden te verduidelijken voor de bank.

Vanaf 1 januari 2019 moet voor een hypotheek met NHG het zakelijk inkomen vastgesteld worden door een externe rekenpartij. Dit heet een inkomensverklaring. Sommige geldverstrekkers stellen dit ook verplicht voor een hypotheek zonder NHG. Kijk hier voor jouw gewenste hypotheek een inkomensverklaring verplicht is en hoe je deze kunt aanvragen. 

Waar let de bank nog meer op?

De bank kijkt niet alleen naar het inkomen van de laatste drie jaar. Ze kijken ook naar het volgende:

  • Is er voldoende eigen vermogen in het bedrijf?
  • Wat zijn jouw vooruitzichten wat opdrachten betreft?
  • Is het bedrijf voldoende solvabel?

De bank kijkt tevens naar je eigen vermogen en welke andere vaste lasten je hebt. Een studieschuld wordt bijvoorbeeld meegenomen in de vaste lasten. Lees hier meer over hypotheek en studieschuld.

Gratis belafspraak

Wil je graag even een half uur vrijblijvend sparren over je persoonlijke situatie met een van onze hypotheekcoaches? Plan dan nu online een gratis belafspraak in en kom erachter of je het huis dat je op het oog hebt kunt kopen en welke hypotheek het beste bij je past. Je kunt ervoor kiezen om je hypotheek samen met een van onze hypotheekadviseurs af te sluiten of om zelf je hypotheekaanvraag te regelen.