Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 17:00)

Overwerk

Ik werk regelmatig over. Kan ik dit meenemen in mijn hypotheekaanvraag?

Plan een gratis afspraak
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Kan ik overwerk meenemen als inkomen?

Niet elk onderdeel van je bruto salaris kan je meenemen voor je hypotheek. Maar als jij een vergoeding krijgt voor overwerk die te zien is op je salarisstrook dan is het mogelijk om dit mee te nemen voor je maximale hypotheek. De extra inkomsten, ook wel variabele inkomsten genoemd, moeten door de werkgever ingevuld worden op de werkgeversverklaring. Daarnaast moet je zelf een salarisstrook aanleveren om aan te tonen dat je de vergoeding voor overwerk ontvangen hebt. Hoe deze procedure precies in zijn werk gaat, leggen wij je uit!

Overwerk: wat is dat?

Een overwerkvergoeding ontvang je als je overgewerkt hebt. Je werkt over op het moment dat je meer uren werkt dan in je contract staat. Er zijn werkgevers die deze uren uitbetalen in de vorm van een overwerkvergoeding. 

Hoe kan je overwerk meenemen in je hypotheekaanvraag?

Overwerk is een variabel inkomen. Je kan het variabele inkomen meenemen voor je hypotheekaanvraag, als het extra inkomen dat je ontvangt aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Het past binnen je functie;
  • Het past binnen je huidige dienstverband. Het ontvangen van een overwerkvergoeding moet binnen je beroepsgroep passen;
  • Het structureel van aard is.

Voldoet jouw overwerk aan deze voorwaarden? Dan kan je het variabele inkomen meenemen voor je hypotheekaanvraag. Op de werkgeversverklaring kan je werkgever de overwerkvergoeding kwijt. Je werkgever dient hier het bedrag aan overwerk op te geven wat je de afgelopen 12 maanden daadwerkelijk hebt verdiend.

Overwerk: kan ik het gehele bedrag meenemen?

Conform de regels van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mag je het gehele bedrag meenemen wat je de afgelopen 12 maanden daadwerkelijk hebt verdiend, indien je voldoet aan bovenstaande voorwaarden. 

Sommige geldverstrekkers zijn strenger dan NHG, zeker bij aanvragen zonder NHG. In onderstaande tabel vind je wat van toepassing is voor onze geldverstrekkers:

Beleid per geldverstrekker

Beleid per geldverstrekker
GeldverstrekkerNHGniet-NHG
ABN AMROConform NHGConform NHG
AegonBedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 50% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen. Indien meer, wordt dit individueel beoordeeld. Bedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 50% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen. Indien meer, wordt dit individueel beoordeeld. 
AllianzConform NHGConform NHG
ArgentaConform NHGConform NHG
ASN BankConform NHGConform NHG
a.s.r. WelThuis hypotheekConform NHGConform NHG
a.s.r. DigiThuis hypotheekn.v.t.Het totale inkomen wordt berekend met het UWV bericht. Vraag bij Hypotheek24 na hoe hoog dat in jouw geval is. 
Attens HypothekenConform NHGConform NHG
BijBouweConform NHGConform NHG
BLG WonenConform NHGConform NHG
Centraal BeheerConform NHGConform NHG
Clarian Wonenn.v.t.Conform NHG
FloriusConform NHGConform NHG
HollandWoontConform NHGn.v.t.
Hypotrust ComfortConform NHGJe gemiddelde overwerk van de afgelopen 2 jaar kan voor 100% worden meegenomen, mits dit niet meer is dan het gemiddelde bedrag van afgelopen jaar. Je kan maximaal 30% van je vaste salaris meenemen.*
Hypotrust Elan Plusn.v.t.Conform NHG
Hypotrust Vrij LevenConform NHGGemiddeld overwerk van de afgelopen 24 maanden
Hypotrust Woon BewustConform NHGConform NHG
Impact HypothekenConform NHGConform NHG
ING BankConform NHGConform NHG
IQWOONConform NHGConform NHG
LloydsConform NHGBedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 20% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*
MeriusBedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 20% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.Bedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 20% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.
MoneYouConform NHGConform NHG
Munt HypothekenBedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 20% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.**Bedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 20% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.**
Nationale NederlandenConform NHGConform NHG
NIBC DirectConform NHGConform NHG
ObvionBedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 50% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*Bedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 50% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*
RabobankConform NHGConform NHG
Robuust HypothekenConform NHGConform NHG
Syntrus AchmeaBedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 25% van 12 keer je vaste maandinkomen worden meegenomen.Bedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 25% van 12 keer je vaste maandinkomen worden meegenomen.
Tulp HypothekenBedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 20% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*Bedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 20% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*
Venn HypothekenBedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 25% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*Bedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 25% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*
Vista HypothekenBedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 25% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*Bedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 25% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*
WoonnuConform NHGConform NHG

*Dit percentage geldt voor het totale bedrag aan overwerk, ORT en provisie dat je verdient. Als je meerdere van dit soort inkomensbestanddelen verdient, dien je deze dus op te tellen. 

**Er mag naast 20% overwerk, ook 20% aan provisie of bonus meegenomen worden. Er wordt maximaal 40% van het vaste salaris meegenomen aan overwerk, provisie en/of  bonus. 

Hoe kan je overwerk aantonen?

Het variabele inkomen kan je niet zomaar meenemen. Geldverstrekkers willen graag zeker weten dat je de overwerkvergoeding ontvangt. Je kan aantonen dat je deze inkomsten hebt ontvangen door middel van de volgende documenten:

  • Salarisstroken van de afgelopen 12 maanden.

De geldverstrekker kan alleen het daadwerkelijk verdiende inkomen uit overwerkvergoeding meenemen. Werk je minder dan 12 maanden bij je huidige werkgever? Upload in je persoonlijke dossier dan alleen de salarisstroken van de maanden dat je bij je huidige werkgever werkte.

Hoeveel kan ik lenen?

Je kunt op Hypotheek24.nl jouw maximale hypotheek berekenen.Daarnaast is er een handige tool in de proefberekening gebouwd, waarmee je je bruto jaarinkomen kan berekenen inclusief overwerk. Maak hier gebruik van!

Naast de overwerkvergoeding kun je ook nog andere vergoedingen of toeslagen meenemen voor je hypotheek:

Wil je snel zekerheid wat betreft de financiering van jouw droomhuis? Maak dan een vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Je hebt dan razendsnel zekerheid of je jouw droomhuis kunt betalen. Je kan de hypotheek zelf regelen of de hulp van een hypotheekadviseur inschakelen.