Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Onregelmatigheidstoeslag

Neem de ORT mee bij je hypotheekaanvraag!

Plan een gratis afspraak
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Kan ik onregelmatigheidstoeslag meenemen als inkomen?

Als je onregelmatigheidstoeslag (ORT) ontvangt, dan is het mogelijk om deze extra inkomsten mee te nemen voor je hypotheekaanvraag. De extra inkomsten, ook wel variabele inkomsten genoemd, moeten door de werkgever ingevuld worden op de werkgeversverklaring. Je maximale hypotheek kan daarmee hoger worden. Voorwaarde is wel dat je op je salarisstrook kunt aantonen dat je de ORT hebt ontvangen. Hoe deze procedure precies in zijn werk gaat, leggen wij je uit!

Onregelmatigheidstoeslag: wat is dat?

Je ontvangt ORT als je op onregelmatige tijden werkt, bijvoorbeeld in een ploegendienst waardoor je ook ’s avonds, ’s nachts en in het weekend werkt. De toeslag voor de onregelmatige uren kan een vaste of variabele toeslag zijn. De hoogte van de aanvulling op je brutoloon wordt berekend aan de hand van het aantal onregelmatige gewerkte uren.

Hoe kan je ORT meenemen in je hypotheekaanvraag?

Een onregelmatigheidstoeslag is een variabel inkomen. Je kan het variabele inkomen meenemen voor je hypotheekaanvraag, als het extra inkomen dat je ontvangt aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Het past binnen je functie;
  • Het past binnen je huidige dienstverband. Het ontvangen van ORT moet binnen je beroepsgroep passen;
  • Het structureel van aard is.

Voldoet jouw ORT aan deze voorwaarden? Dan kan je het variabele inkomen meenemen voor je hypotheekaanvraag. Op de werkgeversverklaring kan je werkgever de ORT kwijt. Je werkgever dient hier het bedrag aan ORT op te geven wat je de afgelopen 12 maanden daadwerkelijk hebt verdiend.

ORT: kan ik het gehele bedrag meenemen?

Conform de regels van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mag je het gehele bedrag meenemen wat je de afgelopen 12 maanden daadwerkelijk hebt verdiend, indien je voldoet aan bovenstaande voorwaarden. 

Sommige geldverstrekkers zijn strenger dan NHG, zeker bij aanvragen zonder NHG. In onderstaande tabel vind je wat van toepassing is voor onze geldverstrekkers:

Beleid per geldverstrekker

GeldverstrekkerNHGniet-NHG
ABN AMROConform NHGConform NHG
AegonConform NHGConform NHG
AllianzConform NHGConform NHG
ArgentaConform NHGConform NHG
ASN BankConform NHGConform NHG
a.s.r. WelThuis HypotheekConform NHGConform NHG
a.s.r. DigiThuis HypotheekN.v.t.Het totale inkomen wordt berekend met het UWV bericht. Vraag bij Hypotheek24 na hoe hoog dat in jouw geval is. 
BijBouweConform NHGConform NHG
BLG WonenConform NHGConform NHG
Centraal BeheerConform NHGConform NHG
Clarian WonenN.v.t.Conform NHG
FloriusConform NHGConform NHG
HollandWoontConform NHGn.v.t.
Hypotrust ComfortConform NHGDe gemiddelde onregelmatigheidstoeslag van de afgelopen 2 jaar kan voor 100% worden meegenomen, mits dit niet meer is dan bedrag van afgelopen jaar en het is vastgelegd in de arbeidsovereenkomst en/of CAO. Daarnaast dien je te werken in de zorg, het openbaar vervoer of politie, brandweer en beveiliging.  
Je kan maximaal 30% van je vaste salaris meenemen.*
Hypotrust Elan Plusn.v.t.Conform NHG
Hypotrust Vrij LevenConform NHGConform NHG
Hypotrust Woon BewustConform NHGConform NHG
Impact HypothekenConform NHGConform NHG
ING BankConform NHGConform NHG
IQWOONConform NHGConform NHG
LloydsConform NHGBedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 20% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*
MeriusBedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 20% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.Bedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 20% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.
MoneYouConform NHGConform NHG
Munt HypothekenConform NHGConform NHG
Nationale NederlandenConform NHGConform NHG
NIBC DirectConform NHGConform NHG
ObvionBedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 50% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*Bedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 50% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*
RabobankConform NHGConform NHG
Robuust HypothekenConform NHGConform NHG
Syntrus AchmeaConform NHGConform NHG
Tulp HypothekenBedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 20% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*Bedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 20% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*
Venn HypothekenBedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 25% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*Bedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 25% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*
Vista HypothekenBedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 25% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*Bedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 25% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*
WoonnuConform NHGConform NHG

*Dit percentage geldt voor het totale bedrag aan overwerk, ORT en provisie dat je verdient. Als je meerdere van dit soort inkomensbestanddelen verdient, dien je deze dus op te tellen

Hoe kan je ORT aantonen?

Het variabele inkomen kan je niet zomaar meenemen. Geldverstrekkers willen graag zeker weten dat je de ORT ontvangt. Je kan aantonen dat je deze inkomsten hebt ontvangen door middel van:

  • Salarisstroken van de afgelopen 12 maanden.

De geldverstrekker kan alleen het daadwerkelijk verdiende inkomen uit ORT meenemen. Werk je minder dan 12 maanden bij je huidige werkgever? Upload in je persoonlijke dossier dan alleen de salarisstroken van de maanden dat je bij je huidige werkgever werkte.

Hoeveel kan ik lenen?

Met de tool op Hypotheek24.nl kun je jouw maximale hypotheek berekenen.Daarnaast is er een handige tool in de proefberekening gebouwd, waarmee je je bruto jaarinkomen kan berekenen inclusief ORT en/of onregelmatigheidstoeslag. Maak hier gebruik van!

Naast de onregelmatigheidstoeslag kun je ook nog andere vergoedingen of toeslagen meenemen voor je hypotheek:

Wil je snel zekerheid wat betreft de financiering van jouw droomhuis? Maak dan een vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Je hebt dan razendsnel zekerheid of je jouw droomhuis kunt betalen. Je kunt bij Hyptheek24 zelf je hypotheek regelen of mét hypotheekadvies.