Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 21:00)

Bonus meenemen voor je hypotheek?

Als je een bonus ontvangt, dan is het in sommige gevallen mogelijk om deze extra inkomsten mee te nemen voor je hypotheekaanvraag. Maar hoe werkt dat precies?

Plan gratis een oriëntatiegesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Bonus meenemen voor je hypotheek?

In beroepen waar je verantwoordelijk bent voor het verkopen van producten of diensten, ontvang je soms een salaris met provisie. Dit is een beloning of een bonus van een percentage van de omzet en kan dus elke maand wijzigen. De extra inkomsten, ook wel variabel inkomen genoemd, kun je in sommige gevallen meenemen voor je hypotheek. Hoe dat precies werkt leggen wij je uit! 

Voorwaarden provisie voor hypotheekaanvraag

Voldoet jouw provisie aan de volgende voorwaarden? Dan kan je het variabel inkomen meenemen voor je hypotheekaanvraag.  

  • Het is een provisie (geen bonus);
  • Het past binnen je functie;
  • Het structureel van aard is;
  • De provisie die je ontvangt is alleen afhankelijk van je eigen presteren. Het mag niet afhankelijk zijn van bedrijfsresultaat. 

Hoe toon ik mijn provisie aan? 

Het variabele inkomen kan je niet zomaar meenemen. Geldverstrekkers willen graag zeker weten dat je de provisie ontvangt en dat deze alleen afhankelijk is van eigen presteren. Je kan aantonen dat je deze inkomsten hebt ontvangen door middel van de volgende documenten:

  • Salarisstroken van de afgelopen 12 maanden.
  • De provisie moet op de werkgeversverklaring staan met een voetnoot 4. 
  • Een extra verklaring van de werkgever dat de provisie alleen afhankelijk is van individueel presteren en niet afhankelijk van bedrijfsresultaat (of arbeidsovereenkomst indien dit hier uit blijkt). 

De geldverstrekker kan alleen het daadwerkelijk verdiende inkomen uit de provisie meenemen. Werk je minder dan 12 maanden bij je huidige werkgever? Upload in je persoonlijke dossier dan alleen de salarisstroken van de maanden dat je bij je huidige werkgever werkte.

Kan ik het gehele bedrag meenemen?

Conform de regels van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mag je het gehele bedrag aan provisie meenemen wat je de afgelopen 12 maanden daadwerkelijk hebt verdiend, indien je voldoet aan bovenstaande voorwaarden. 

Sommige geldverstrekkers zijn strenger dan NHG, zeker bij aanvragen zonder NHG. In onderstaande tabel vind je wat van toepassing is voor onze geldverstrekkers:

Beleid per geldverstrekker voor Provisie

GeldverstrekkerNHGniet-NHG
ABN AMROConform NHGConform NHG
AegonBedrag van de afgelopen 12 maanden mag je meenemen tot maximaal 50% van je vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld). Als je meer provisie wilt meenemen, is dit op voorlegbasis. Bedrag van de afgelopen 12 maanden mag je meenemen tot maximaal 50% van je vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld). Als je meer provisie wilt meenemen, is dit op voorlegbasis.
AllianzConform NHGConform NHG
ArgentaConform NHGConform NHG
ASN BankEr wordt gekeken naar de gemiddelde provisie uitgekeerd over de afgelopen 3 jaar. Er wordt gekeken naar de gemiddelde provisie uitgekeerd over de afgelopen 3 jaar. 
a.s.r. WelThuis HypotheekConform NHGConform NHG
a.s.r. DigiThuis Hypotheek n.v.t.Het totale inkomen wordt berekend met het UWV bericht. Vraag bij Hypotheek24 na hoe hoog dat in jouw geval is. 
Attens HypothekenHet bedrag over de laatste 12 maanden, met als maximum 25% van 12 keer het maandinkomen.Het bedrag over de laatste 12 maanden, met als maximum 25% van 12 keer het maandinkomen
BijBouweConform NHGConform NHG
BLG WonenEr wordt gekeken naar de gemiddelde provisie uitgekeerd over de afgelopen 3 jaar. Er wordt gekeken naar de gemiddelde provisie uitgekeerd over de afgelopen 3 jaar. 
Centraal BeheerConform NHGConform NHG
Clarian Wonenn.v.t.Conform NHG
FloriusConform NHGConform NHG
HollandWoontConform NHGn.v.t. 
Hypotrust ComfortConform NHGDit wordt altijd individueel beoordeeld. Over het algemeen kan je 85% van het gemiddelde bedrag van de afgelopen 3 jaar meenemen. Ben je korter in dienst, dan kan je 50% van het verdiende bedrag meenemen. 
Hypotrust Elan Plusn.v.t.Conform NHG
Hypotrust Woon BewustConform NHGConform NHG
Impact HypothekenAlleen structurele provisie mag worden meegenomen. Alleen structurele provisie mag worden meegenomen. 
ING BankConform NHGConform NHG
IQWOONConform NHGConform NHG
LloydsConform NHGConform NHG
MeriusBedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 20% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.Bedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 20% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.
MoneYouConform NHGConform NHG
Munt HypothekenBedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 40% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.**Bedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 40% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.**
Nationale NederlandenConform NHGConform NHG
NIBC DirectConform NHGConform NHG
ObvionBedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 50% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*Bedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 50% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*
RabobankConform NHGConform NHG
Robuust HypothekenConform NHGConform NHG
Syntrus AchmeaHet bedrag over de laatste 12 maanden, met als maximum 25% van 12 keer het maandinkomen.Het bedrag over de laatste 12 maanden, met als maximum 25% van 12 keer het maandinkomen
Tulp HypothekenBedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 20% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*Bedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 20% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*
Venn HypothekenBedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 25% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*Bedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 25% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*
Vista HypothekenBedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 25% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*Bedrag van de afgelopen 12 maanden kan tot maximaal 25% van het vaste salaris (jaarsalaris + vakantiegeld) worden meegenomen.*
WoonnuConform NHGProvisie conform NHG, voor bonussen geldt dat 50% wordt meegenomen. 

*Dit percentage geldt voor het totale bedrag aan overwerk, ORT en provisie dat je verdient. Als je meerdere van dit soort inkomensbestanddelen verdient, dien je deze dus op te tellen.

** Dit percentage geldt voor het totale bedrag aan overwerk en provisie dat je verdient. Als je meerdere van dit soort inkomensbestanddelen verdient, dien je deze dus op te tellen. 

Hoeveel kan ik lenen?

De tool op Hypotheek24.nl laat je precies zien hoeveel geld je kunt lenen voor jouw hypotheek. Je kunt je bruto jaarinkomen samen met variabel inkomen, zoals een provisie, invullen, waarmee je je maximale hypotheek kunt berekenen op basis van je toetsinkomen. 

Andere vergoedingen of toeslagen die je kunt meenemen voor je hypotheek zijn:

Hulp nodig?

Je kunt bij ons je hypotheek regelen met het hypotheekadvies van nu! Maak eerst een vrijblijvende afspraak met één van onze hypotheekadviseurs. In deze afspraak krijg je inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je aan het eind of je de woning kunt betalen.