Verbouwing meefinancieren
Na een uitgebreide zoektocht hebben jullie eindelijk het huis van jullie dromen gevonden. Het huis heeft een prachtige tuin met erg veel ruimte. De keuken vinden jullie eigenlijk wat aan de kleine kant. Om de keuken uit te breiden zouden jullie een stuk kunnen aanbouwen. Je kunt de kosten voor een verbouwing (gedeeltelijk) meefinancieren in je hypotheek, maar hoe gaat dat in zijn werk? Wij helpen je graag op weg!
Wat is een bouwdepot?
Als jullie het huis gaan verbouwen, dan kun je deze verbouwing meefinancieren in je hypotheek. Dit wordt ook wel een bouwdepot genoemd. Met het bouwdepot kun je de kosten betalen voor het renoveren of verbouwen van een bestaande woning, óf voor de grond en de bouwfases voor een woning die nog gebouwd moet worden. Het bouwdepot komt op een aparte rekening bij de geldverstrekker te staan.
Als je een bouwdepot gaat aanvragen dien je rekening te houden met een tweetal voorwaarden:
- De verbouwing zorgt voor een meerwaarde van je huis. Dit betekent dat het huis meer waard wordt;
- De verbouwing moet vast zitten aan je huis. Dit betekent dat je het bij een eventuele verhuizing niet kunt meenemen. Kosten die je maakt voor bijvoorbeeld een aannemer mogen wel uit het bouwdepot worden betaald.
Hoe werkt een bouwdepot?
Het geld dat de geldverstrekker voor een bouwdepot verstrekt, komt dus op een aparte rekening te staan. Je kunt echter niet zomaar geld van deze rekening opnemen. Je moet alle bonnen en facturen bewaren en deze indienen bij de geldverstrekker. Deze zal vervolgens de rekeningen betalen. Je kunt er ook voor kiezen om de rekeningen zelf voor te schieten. De bank betaalt jou vervolgens uit.
Wat is mijn maximale hypotheek met een bouwdepot?
In 2021 kan je maximaal 100% van de waarde van de woning lenen. Als je een bouwdepot wilt meefinancieren, kun je maximaal 100% van de waarde na de verbouwing lenen. Voorwaarde is wel dat je dit bedrag op je inkomen kan dragen. In het taxatierapport dat zal worden opgesteld, wordt zowel de waarde vóór de verbouwing, als de waarde na de verbouwing opgenomen.
Als je energiebesparende voorzieningen wilt meefinancieren, heb je de mogelijkheid om maximaal 106% van de marktwaarde na verbouwing te financieren. Vraag bij ons naar de mogelijkheden.
Hoeveel soorten verbouwingen zijn er?
Er zijn twee soorten verbouwingen. Het is belangrijk dat je weet welk soort verbouwing jullie willen uitvoeren. Dit heeft namelijk invloed op de maximale hypotheek.
- Een waardevaste verbouwing: Bij een waardevaste verbouwing kun je de kosten volledig laten meefinancieren in je hypotheek. Hierbij wordt de waarde na verbouwing als uitgangspunt genomen. Een voorbeeld van een waardevaste verbouwing is het plaatsen van een dakkapel.
- Een niet waardevaste verbouwing: Het kan voorkomen dat de waarde van het huis niet met dezelfde waarde stijgt als het bedrag dat jullie willen investeren in de woning. Dit zijn in de meeste gevallen smaakgevoelige verbouwingen. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van een nieuwe keuken. Er wordt dan bijvoorbeeld maar 65% van de verbouwingskosten meegefinancierd. Het overige bedrag kan je dan aanvullen met eigen middelen.
Hoeveel rente moet ik over een bouwdepot betalen?
Het bouwdepot laat je meefinancieren in je hypotheek. De rente die je betaalt, betaal je over het volledige hypotheekbedrag. Dus ook over je bouwdepot. Het is percentage is per geldverstrekker verschillend. De geldverstrekker vergoedt een rentepercentage over het bedrag dat nog openstaat in je bouwdepot. Ook dit percentage is per verstrekker verschillend. Door deze vergoeding betaal je uiteindelijk minder rente. Controleer dit dus goed voordat je een bouwdepot neemt.
Hoe zit het als ik een hypotheek met NHG afsluit?
Ook als jullie een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten, kunnen jullie de verbouwing laten meefinancieren. Hou er dan wel rekening mee dat de totale hypotheeksom niet hoger mag zijn dan de NHG-grens. De NHG-grens bedraagt in 2021 € 325.000,-.
Hoeveel kan ik maximaal lenen?
Via Hypotheek24 krijg je het hypotheekadvies van nu! Dit doen we door supersnelle service, altijd persoonlijk advies en de vergelijking van 50+ hypotheken. Wil jij weten hoeveel jij maximaal kan lenen? Maak dan nu een vlijblijvende afspraak met één van onze adviseurs.
Maak een afspraak