Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 17:00)

Wat is een verhuurhypotheek? 

Een verhuurhypotheek is een hypotheek op een woning met als doel deze woning te verhuren. Hierbij haal je dus inkomsten uit het verhuren van een koophuis maar ook uit de eventuele waardestijging van het vastgoed. Een verhuurhypotheek verschilt van een reguliere hypotheek omdat je met een reguliere hypotheek de woning niet mag verhuren aan derden en de woning uitsluitend gebruikt mag worden voor eigen bewoning.

Voordelen van een verhuurhypotheek

Ten opzichte van een reguliere hypotheek heeft de verhuurhypotheek een aantal voordelen. Wij zetten de voordelen voor je op je een rij:

  • Je kunt een woning kopen om deze te verhuren;
  • Kamerverhuur aan (studerend) kind is mogelijk;
  • Je kunt rendement halen uit je spaargeld;
  • Je bouwt vermogen op voor later.

Je huidige hypotheek omzetten naar een verhuurhypotheek

Wanneer je gaat verhuizen naar een nieuwe woning kun je ervoor kiezen de oude woning te verhuren in plaats van deze te verkopen. Bij de meeste reguliere hypotheken is het niet toegestaan om de woning te verhuren. Daarom is het van belang om je huidige hypotheek om te zetten naar een verhuurhypotheek zodat je de oude woning alsnog kunt verhuren.

Dit heeft echter wel fiscale gevolgen. Als je je huidige hypotheek niet gaat verkopen maar gaat verhuren, dan is de rente niet meer aftrekbaar. Daarmee verhuist de woning naar box 3. Er wordt hiermee een fictieve eigenwoningreserve gecreëerd. De hoogte van de fictieve eigenwoningreserve is het verschil tussen de WOZ-waarde en de hoogte van de (box 1) hypotheek. Met deze fictieve eigenwoningreserve dien je rekening te houden bij de aankoop van de volgende woning. Je vindt hier meer informatie daarover.

Waar moet je op letten bij een verhuurhypotheek?

  • Verhuurhypotheek rente;
    • De hypotheekrente bij een verhuurhypotheek ligt over het algemeen hoger dan de hypotheekrente bij een reguliere hypotheek. Dit heeft ermee te maken dat de geldverstrekker meer risico loopt bij een verhuurd onderpand dan bij een pand waar je zelf in woont, omdat een woning in verhuurde staat minder waard is en de huurder huurbescherming heeft. De geldverstrekkers rekenen hiervoor een opslag bovenop de geldende hypotheekrente. De renteopslag is op dit moment ongeveer 1%. Je kunt op hypotheek24.nl heel gemakkelijk de verhuurhypotheekrentes vergelijken.
  • Eigen geld inleggen;
    • De maximale hoogte van de verhuurhypotheek verschilt per geldverstrekker. Bij een verhuurhypotheek kun je tussen de 70% en 90% lenen van de marktwaarde van de woning in verhuurde staat. Dit betekent dat je sowieso een bepaald bedrag aan eigen geld in zult moeten brengen voor de woning die je wilt verhuren.
  • Taxatie van de woning in verhuurde staat;
    • Er wordt gerekend met de marktwaarde van de woning in verhuurde staat. Deze marktwaarde is lager dan wanneer de woning niet wordt verhuurd omdat een huurder huurbescherming heeft en de woning niet zomaar hoeft te verlaten bij verkoop. Hierdoor is het risico voor een geldverstrekker dus groter waardoor er wordt gerekend met een lagere marktwaarde wanneer de woning in verhuurde staat is.
    • De marktwaarde van de woning in verhuurde staat wordt bepaald door een taxateur. Wanneer je een verhuurhypotheek wilt aanvragen is het dus van belang om vooraf een taxatierapport aan te vragen voor het verhuurde pand. Vervolgens stelt de taxateur zijn taxatierapport op, waarin uitgebreide informatie staat vermeld. Denk hierbij aan de waarde van de woning in verhuurde staat, gemeentelijke regelgeving, referentiepanden, rendement, exploitatiekosten etc.
  • Overdrachtsbelasting verhuurhypotheek;
    • Sinds 2021 is het tarief van de overdrachtsbelasting voor een woning bestemd voor verhuur verhoogd. Je betaalt nu namelijk 8% overdrachtsbelasting voor een beleggingspand.
  • Particulier of zakelijk verhuren. 
    • De meeste geldverstrekkers verstrekken verhuurhypotheken alleen aan particuliere beleggers. Om als particuliere belegger gezien te worden kun je in de meeste gevallen niet meer dan vier beleggingspanden bezitten. Heb je meer dan vier panden in bezit dan moet je een zakelijke financiering aanvragen. De voorwaarden hiervoor verschillen per geldverstrekker.

Wat zijn de voorwaarden van een verhuurhypotheek?  

Het verschilt per geldverstrekker wat de voorwaarden zijn voor de verhuurhypotheek. Via Hypotheek24 kun je de volgende verhuurhypotheken afsluiten:

  • NIBC Direct Investeringshypotheek
  • Lloyds Bank Verhuurhypotheek
  • Dynamic Verhuurhypotheek

 Een overzicht van de belangrijkste voorwaarden vind je hieronder:

GeldverstrekkerMaximale financieringMaximaal aantal beleggingspandenKamerverhuur mogelijk?
NIBC Direct InvesteringshypotheekMaximaal 70% van de marktwaarde in verhuurde staatMaximaal 4 beleggingspandenNee
Lloyds Bank verhuurhuurhypotheekMaximaal 75% van de marktwaarde in verhuurde staatNee
Dynamic VerhuurhypotheekMaximaal 90% van de marktwaarde in verhuurde staatMaximaal 4 beleggingspandenNee
ABN AMRO Verhuur*Maximaal 75% van de marktwaarde in verhuurde staatMaximaal 2 beleggingspandenNee

 * De ABN AMRO Verhuur hypotheek kan alleen afgesloten worden als je je eigen woning wil gaan verhuren waar een ABN AMRO hypotheek op rust, welke je wil omzetten naar een verhuurhypotheek.

Jouw verhuurhypotheek berekenen? Maak een afspraak!

Wil jij jouw verhuurhypotheek berekenen en weten wat jouw mogelijkheden zijn? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende afspraak met een van onze hypotheekadviseurs om een berekening te maken. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen.

Plan gratis een hypotheekgesprek