Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 17:00)

Hypotheek24 helpt!

Bekijk hier de meest gestelde vragen met uitgebreide hypotheekinformatie. 

Hypotheek berekenen

Gratis oriëntatiegesprek

Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Je inkomen

Meestgestelde vragen

» Heb je een vast contract nodig om een hypotheek af te sluiten?
Je hoeft geen vast contract te hebben om een hypotheek af te kunnen sluiten. Het afsluiten is ook mogelijk indien je een contract voor bepaalde tijd of flexibel contract hebt. Bij een contract voor bepaalde tijd heb je een intentieverklaring van je werkgever nodig dat je na dit contract een vast contract krijgt.. Bij een flexibel contract en overige arbeidrelaties wordt er gekeken naar jouw inkomen van de afgelopen drie jaar. Let op: Per 1 januari 2021 moet je werkgever expliciet aangeven in de intentieverklaring of je een contract voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd krijgt na dit contract. Krijg je nog een tijdelijk contract? Dan gaat de geldverstrekker uit van je inkomen van de afgelopen 3 jaar. Krijg je een vast contract na dit contract? Dan rekenen we met je huidige inkomen.
» Mijn salaris gaat omhoog. Kan ik deze salarisverhoging meenemen in mijn hypotheekaanvraag?
Je kan bij de meeste geldverstrekkers een salarisverhoging meenemen in je hypotheekaanvraag als de verhoging binnen 6 maanden ingaat. Hiervoor heb je een vast contract nodig of een tijdelijk contract met een intentieverklaring. Je hebt een verklaring van je werkgever nodig dat de salarisverhoging onvoorwaardelijk is.
» Is het mogelijk om als ZZP’er een hypotheek aan te vragen via Hypotheek24.nl?

Als ZZP’er is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een hypotheek. De aanvraagprocedure wijkt echter af van mensen met een vast contract. ZZP’ers moeten namelijk kunnen aantonen dat ze de afgelopen drie jaar een stabiel inkomen hebben gehad. Hou er rekening mee dat de doorlooptijden voor een hypotheekaanvraag voor een ZZP'er hoger zijn.

Voor een zelfstandig ondernemer rekenen wij een toeslag. Op deze pagina vind je de kosten hiervoor terug.

Lees hier meer over een hypotheek voor ZZP’ers.

Nog meer vragen

» Kan ik een hypotheek afsluiten met buitenlands arbeidscontract?
Ja, het is mogelijk om met een arbeidscontract uit het buitenland een hypotheek af te sluiten via Hypotheek24.nl. We kunnen je wel alleen helpen als je belastingplichtig bent in Nederland.
» Ik heb een WIA uitkering. Kan ik bij jullie een hypotheek afsluiten ?
Met een WIA uitkering is het lastiger een hypotheek te krijgen dan wanneer iemand een vast dienstverband heeft. Geldverstrekkers houden van zekerheid. Heb jij of je partner een WIA uitkering, dan is een hypotheekaanvraag alleen mogelijk wanneer de uitkering onvoorwaardelijk is en je niet meer herkeurd hoeft te worden. Dit betekent dat je een IVA uitkering moet ontvangen.
» Kan ik een inkomen uit loondienst en een zelfstandig inkomen meenemen in mijn hypotheekaanvraag?
Nee, dit is helaas niet mogelijk. Wij kunnen óf een inkomen uit loondienst óf een zelfstandig inkomen meenemen in mijn hypotheekaanvraag.
» Ik heb een Wajong uitkering. Kan ik bij jullie een hypotheek afsluiten?
Een Wajong uitkering kan je bij bepaalde geldverstrekkers (gedeeltelijk) meenemen voor je hypotheekaanvraag. Kijk op deze pagina voor meer informatie: wajong
» Ik werk meer dan 40 uur per week. Is er een maximum aan werkuren die je mee mag nemen in je hypotheek?
Bij alle geldverstrekkers waar wij mee samenwerken mag je maximaal 40 uur meenemen in je hypotheekaanvraag.
» Ik heb een tijdelijk contract bij een uitzendbureau. Is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten met een perspectiefverklaring?
Ja, bij een aantal banken is het mogelijk om met een perspectiefverklaring een hypotheek af te sluiten. Je moet dan wel minimaal een jaar in dienst zijn bij je uitzendbureau. Wij bieden dit voorlopig alleen aan in combinatie met een advies van Hypotheek24.nl. Kijk op deze pagina voor meer informatie: perspectiefverklaring
» Ik ben minder dan 3 jaar zelfstandig. Kan ik een hypotheek afsluiten via jullie?
Nee, dit is helaas niet mogelijk. Voor een hypotheekaanvraag via Hypotheek24.nl moet je 3 volledige kalenderjaren zelfstandig ondernemer zijn.
» Ik heb als zelfstandig ondernemer pensioen in eigen beheer opgebouwd. Kan dit meegenomen worden voor de hypotheekaanvraag?
Nee, helaas kunnen we dit niet meenemen. Dit is te complex voor een aanvraag via Hypotheek24.nl.
» Ik heb een oude WAO uitkering. Kan ik bij jullie een hypotheek afsluiten?
Als je kan aantonen dat je bent herkeurd na 2004, kan je het inkomen van de WAO uitkering meenemen. Niet alle geldverstrekkers nemen dit inkomen mee en wij raden daarom aan om in dit geval een aanvraag met advies te doen.
» Ik ontvang een WW uitkering. Kan ik bij jullie een hypotheek afsluiten?
Nee, dit is helaas niet mogelijk. Aangezien een WW uitkering maar tijdelijk is, ziet de geldverstrekker dit niet als een vast en bestendig inkomen.
» Ik ontvang zowel een vast als een variabel salaris. Hoe kan ik dit berekenen in mijn hypotheekaanvraag?
Je kan je variabele inkomen meenemen voor je hypotheekaanvraag, als het extra inkomen dat je ontvangt aan de volgende voorwaarden voldoet:
  • Het past binnen je functie;
  • Het past binnen je huidige dienstverband. Het ontvangen van ORT en/of overwerkvergoeding moet binnen je beroepsgroep passen;
  • Het structureel van aard is.
Op de werkgeversverklaring kan je werkgever zowel de ORT als de overwerkvergoeding kwijt. Informeer bij ons wat de voorwaarden zijn van de verschillende geldverstrekkers, niet alle geldverstrekkers nemen inkomen uit ORT en/of overwerk (volledig) mee. Lees hier meer over variabel inkomen en je hypotheek.
» Ik ontvang een toeslag van de belastingdient (kinder-,huur- of zorgtoeslag). Mag ik dit meenemen als inkomen?
Nee, dit mag je niet meenemen als inkomen.
» Kan ik onregelmatigheidstoeslag, overwerk of provisie meenemen als inkomen?
Ja, dat kan. Hier kan je de regels terugvinden voor onregelmatigheidstoeslag, overwerk.
» Ik betaal bijtelling voor mijn leaseauto. Kan ik dit meenemen als inkomen?
Nee, dit is niet mogelijk. Je inkomen wordt fictief verhoogd en je ontvangt dit dus niet daadwerkelijk als inkomen.
» Ik ontvang alimentatie. Kan ik dit meenemen als inkomen?
Nee, dit is niet mogelijk aangezien het een tijdelijk inkomen is.

Heb je je vraag niet niet kunnen vinden?