Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 21:00)

ORT en overwerkvergoeding

Neem de onregelmatigheidstoeslag of overwerkvergoeding mee bij je hypotheekaanvraag!

Bereken je maximale hypotheek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Kan ik onregelmatigheidstoeslag en overwerkvergoeding meenemen als inkomen?

Als je overwerkt of onregelmatigheidstoeslag (ORT) ontvangt, dan is het mogelijk om deze extra inkomsten mee te nemen voor je hypotheekaanvraag. De extra inkomsten, ook wel variabele inkomsten genoemd, moeten door de werkgever ingevuld worden op de werkgeversverklaring. Daarnaast moet je zelf een aantal documenten aanleveren om aan te tonen dat je de ORT of de vergoeding voor overwerk ontvangen hebt. Hoe deze procedure precies in zijn werk gaat, leggen wij je uit!

Onregelmatigheidstoeslag: wat is dat?

Je ontvangt ORT als je op onregelmatige tijden werkt, bijvoorbeeld in een ploegendienst waardoor je ook ’s avonds, ’s nachts en in het weekend werkt. De toeslag voor de onregelmatige uren kan een vaste of variabele toeslag zijn. De hoogte van de aanvulling op je brutoloon wordt berekend aan de hand van het aantal onregelmatige gewerkte uren.

Overwerkvergoeding: wat houdt dat in?

Een overwerkvergoeding ontvang je als je overgewerkt hebt. Je werkt over op het moment dat je meer uren werkt dan in je contract staat. Er zijn werkgevers die deze uren uitbetalen in de vorm van een overwerkvergoeding.

Variabel inkomen: hoe kan je dat meenemen in je hypotheekaanvraag?

ORT en overwerkvergoeding zijn variabele inkomsten. Je kan het variabele inkomen meenemen voor je hypotheekaanvraag, als het extra inkomen dat je ontvangt aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Het past binnen je functie;
  • Het past binnen je huidige dienstverband. Het ontvangen van ORT en/of overwerkvergoeding moet binnen je beroepsgroep passen;
  • Het structureel van aard is.

Voldoet jouw ORT en/of overwerkvergoeding aan deze voorwaarden? Dan kan je het variabele inkomen meenemen voor je hypotheekaanvraag. Op de werkgeversverklaring kan je werkgever zowel de ORT als de overwerkvergoeding kwijt. Informeer bij ons wat de voorwaarden zijn van de verschillende geldverstrekkers. Niet alle geldverstrekkers nemen inkomen uit ORT en/of overwerk (volledig) mee.

Hoe kan je ORT en overwerk aantonen?

Het variabele inkomen kan je niet zomaar meenemen. Geldverstrekkers willen graag zeker weten dat je de ORT en/of overwerkvergoeding ontvangt. Je kan aantonen dat je deze inkomsten hebt ontvangen door middel van de volgende documenten:

  • Werkgeversverklaring waarop de ORT en/of de overwerkvergoeding staan vermeld met voetnoot 4;
  • Salarisstroken van de afgelopen 12 maanden.

De geldverstrekker kan alleen het daadwerkelijk verdiende inkomen uit ORT en een overwerkvergoeding meenemen. Werk je minder dan 12 maanden bij je huidige werkgever? Upload in je persoonlijke dossier dan alleen de salarisstroken van de maanden dat je bij je huidige werkgever werkte.

Hoeveel kan ik lenen?

De proefberekening op Hypotheek24.nl laat zien hoeveel jij met jouw inkomen kan lenen. Daarnaast is er een handige tool in de proefberekening gebouwd, waarmee je je bruto jaarinkomen kan berekenen inclusief ORT en/of overwerktoeslag. Maak hier gebruik van!

Wil je snel zekerheid wat betreft de financiering van jouw droomhuis? Maak dan een vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekcoaches. Je hebt dan razendsnel zekerheid of je jouw droomhuis kunt betalen