Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 17:00)

Verkoopmakelaar

Je wilt graag een nieuw huis kopen en gaat op huizenjacht. Na een tijdje vind jij je nieuwe droomhuis. Je oude huis moet je natuurlijk nog verkopen. In de meeste gevallen schakel je dan een verkoopmakelaar in. De verkoopmakelaar behartigt hierbij jouw belangen als verkopende partij.

Is een makelaar verplicht?

Als je jouw huis wilt verkopen, is het niet verplicht om een verkoopmakelaar in te schakelen. Je kunt ervoor kiezen om de verkoop zelf te doen. Als je hiervoor kiest, moet je er rekening mee houden dat er veel voorbereiding komt kijken bij het verkopen van je huis. De verkoop van je huis kost veel tijd. Vergeet niet dat je, als je de verkoop zelf doet, de onderhandelingen ook zelf moet voeren. 

Als je dit liever niet zelf doet, kun je ervoor kiezen om een verkoopmakelaar erbij te betrekken. Dit bespaart weer tijd en hij kan ervoor zorgen dat je tijdens de onderhandelingen een betere prijs voor je woning krijgt. Wil je een gedeelte zelf doen? Je kunt de verkoopmakelaar ook vragen om slechts een gedeelte voor je te regelen. Zo kan de makelaar er bijvoorbeeld voor zorgen dat je huis op Funda komt te staan.

Hoe kan ik een makelaar kiezen?

Wil je graag een makelaar betrekken bij het verkopen van je huis? Ga dan met hem of haar in gesprek om de verkoop van je huis te bespreken. De makelaar kan je inlichten over de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt. Tijdens dit gesprek kan je al een schatting maken van de opbrengst en de looptijd van de verkoop. Je kunt in dit gesprek ook bepalen welke taken hij op zich gaat nemen en welk tarief hij daarvoor rekent.

Als je uiteindelijk een makelaar gekozen hebt, maakt deze voor jou een verkoopdossier aan. In dit dossier staat alle belangrijke informatie over je woning zoals de eigendomsakte en het taxatierapport. Met behulp van dit dossier kan hij de potentiële kopers goed informeren.

Is een makelaar altijd lid van een verenging?

Het is voor een makelaar niet verplicht om lid te zijn van een vereniging. Is jouw makelaar wél aangesloten bij een vereniging van makelaars? Dan moet deze zich vaak houden aan standaard voorwaarden. In Nederland zijn er drie grote verenigingen van makelaars:

  • NVM (Nederlandse Vereniging voor Makelaardij);
  • VBO (Vereniging Bemiddeling Onroerend goed);
  • VastgoedPRO.

Als de makelaar niet aangesloten is bij een vereniging, dien je je vooraf goed te informeren over de voorwaarden van de makelaar voordat je de definitieve opdracht geeft. Daarnaast is het belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt over de kosten die je moet betalen.

Wat kost een verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar rekent courtage voor zijn werkzaamheden. Dit is een bepaald percentage van de verkoopprijs. Het gaat in de meeste gevallen dan om het percentage van de koopprijs inclusief BTW. Het tarief is per makelaar verschillend. Het is dus handig om meerdere partijen met elkaar te vergelijken. In sommige gevallen is het mogelijk om te onderhandelen over het percentage dat je moet betalen.

Wat zijn de taken van een verkoopmakelaar?

Als je het fijn vindt, kan de verkoopmakelaar je begeleiden bij het gehele verkoopproces. Tijdens de verkoop worden een aantal stappen doorlopen:

1. Het doen van vooronderzoek
Voordat de makelaar jouw woning daadwerkelijk in de verkoop kan zetten, zal hij eerst vooronderzoek moeten doen naar jouw huis. Hij vraagt hiervoor onder andere gegevens op bij het Kadaster en de gemeente. Daarnaast vergelijkt hij jouw huis met soortgelijke huizen om de marktwaarde van de woning te bepalen. Tot slot vraagt hij het bestemmingsplan op en inventariseert de milieuaspecten. Hierdoor ontstaat een compleet beeld van jouw huis. 

2. Advies over de prijs
De makelaar adviseert jou over de verkoopprijs. Hierbij kijkt hij naast de informatie verkregen uit het vooronderzoek ook naar de huizen die op dat moment te koop staan. Vervolgens kan een geschikte verkoopprijs worden bepaald.

3. Advies over de roerende zaken
Als je extra roerende zaken wilt verkopen bij het huis, kan de makelaar je hier over adviseren. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de houten vloer of op maat gemaakte gordijnen. Door goed advies kun je goede afspraken maken met de toekomstige koper en ontstaan er geen misverstanden.

4. Het bepalen van de verkoopstrategie
In overleg met de makelaar kun je een verkoopstrategie vaststellen. De makelaar kan het raambiljet en het verkoopbord voor jouw huis regelen. Hij zorgt er daarnaast voor dat er advertenties geplaatst worden op huizensites. Voor deze advertenties zorgt hij voor mooie foto’s van je huis. Ook kijkt hij naar hoe je social media kunt inzetten bij het verkopen van je huis. Daarnaast kan de makelaar zelf op zoek gaan naar eventuele kopers in zijn netwerk.
Bespreek ook de strategie die je wilt aanhouden bij eventuele biedingen. Ontvang je het liefst gelijk een eindbod of sta je open voor onderhandelingen? 

5. Bezichtigingen
Zijn er potentiële kopers die graag je woning willen bezichtigen? Dan kan de makelaar deze bezichtiging begeleiden. Vaak hoef je hier zelf niet bij aanwezig te zijn. Als iemand serieuze interesse in je woning heeft, kan er altijd een tweede bezichtiging plaatsvinden waarin details besproken kunnen worden.

6. Het voeren van de onderhandelingen
Als de potentiële kopers na de bezichtigingen over willen gaan tot het kopen van de woning, kun je een openingsbod verwachten. Als je gekozen hebt om te onderhandelen, gaat de makelaar voor jou in onderhandeling. Zodra er een bod gedaan is, zal hij het bod met je bespreken en je over dat bod adviseren. Jij bent uiteindelijk degene die de beslissing neemt en het bod accepteert of niet.

7. Het opmaken van het koopcontract
Zodra je het bod geaccepteerd hebt, kunnen jullie nog de eventuele ontbindende voorwaarden bespreken. Vervolgens kan de verkoopmakelaar het voorlopig koopcontract opstellen. Hierin worden alle afspraken vastgelegd. De makelaar zal het voorlopig koopcontract naar de notaris sturen. 

8. De eindinspectie
Nadat de koper het voorlopig koopcontact heeft ondertekend, kan deze beginnen aan het hypotheekaanvraag. Wellicht dat de koper voor deze aanvraag een taxatierapport en een bouwkundige keuring nodig heeft. Het rondkrijgen van de financiering wordt vaak als ontbindende voorwaarde in het voorlopig koopcontract opgenomen.
Als de koper op grond van de ontbindende voorwaarden de koop annuleert, zal je op zoek moeten gaan naar een ander koper. 

9. De officiële overdracht
Voor de officiële overdracht plaats vindt, wordt de woning nog een laatste keer geïnspecteerd. Als verkopende partij dien je hierbij aanwezig te zijn. Als alles volgens plan gaat, vindt de officiële overdracht plaats bij de notaris. Als je het fijn vindt kan de makelaar ook bij de overdracht aanwezig zijn. 

Wat is een aankoopmakelaar?

Naast de verkoopmakelaar is er ook een aankoopmakelaar. De taken van een aankoopmakelaar zijn ongeveer gelijk aan die van een verkoopmakelaar. De aankoopmakelaar behartigt echter, zoals de naam al zegt, de belangen van de aankopende partij. Wil je begeleiding bij het kopen van een huis? Dan kun je een aankoopmakelaar inschakelen.