Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Open ma t/m do 9:00 - 21:00, vr tot 17:00 of mail ons op info@hypotheek24.nl

Checklist oversluiten hypotheek

Er zijn verschillende situaties waarbij het voordelig kan zijn om je hypotheek over te sluiten. Als je ervoor kiest om je hypotheek over te sluiten, komt daar best wat bij kijken. Om er zeker van te zijn dat je alle belangrijke stappen doorloopt, hebben wij een checklist voor je opgesteld die je helpt bij het oversluiten van je hypotheek.

Wanneer kies je ervoor om je hypotheek over te sluiten?

De voornaamste reden om je hypotheek over te sluiten is dat je voordeliger uit bent. Je maandlasten worden bijvoorbeeld lager wanneer je bij een andere geldverstrekker een lager rentepercentage betaalt dan bij je huidige geldverstrekker. Je hypotheek oversluiten kan gunstig zijn in de volgende situaties:

  • De hypotheekrente op je huidige hypotheek is hoger dan de rentes op dit moment. Je kunt dan je hypotheek oversluiten tegen een lagere rente en/of betere voorwaarden. Dit zorgt voor lagere maandlasten. 
  • Je wilt je woonhuis gaan verbouwen en hebt daar extra geld voor nodig. Je kunt dan een hogere hypotheek nemen zodat je de verbouwing kunt financieren. 

Checklist hypotheek oversluiten

Overweeg jij je huidige hypotheek over te sluiten? Doorloop dan de volgende stappen:

1. Check de huidige hypotheekrente
De voornaamste reden om een hypotheek over te sluiten is de lagere rente. Om er zeker van te zijn dat de rente op dit moment voordeliger is dan de rente die je nu over je hypotheek betaalt, kun je de huidige hypotheekrentes bekijken.

2. Vergelijk de hypotheekrentes van de verschillende geldverstrekkers
Als blijkt dat de rente op dit moment lager is dan de rente op je huidige hypotheek, is het verstandig om de rentes van verschillende geldverstrekkers met elkaar te vergelijken. De rente verschilt namelijk per geldverstrekker. Door een goede vergelijking te maken weet je zeker dat je gebruik kunt maken van de allerlaagste rente. 

3. Bereken de oversluitboete
Mooi, de rente is gedaald en je maandlasten worden lager. Je moet er echter rekening mee houden dat je een oversluitboete aan je huidige geldverstrekker moet betalen wanneer je jouw hypotheek gaat oversluiten. Je betaalt deze boete, omdat je de hypotheek eerder aflost dan de looptijd van de rentevaste periode. Het is verstandig om deze boete vooraf te berekenen. Je kunt dan een afweging maken of de lagere rente op kan tegen de hoogte van de oversluitboete.

4. Bereken de overige kosten
Bij het oversluiten van je hypotheek komen ook nog andere kosten kijken. Zoals bijvoorbeeld de afsluitkosten voor je nieuwe hypotheek. Je kunt op deze afsluitkosten besparen door je hypotheek over te sluiten bij een partij zoals Hypotheek24.nl. Nadat je de beste hypotheek gekozen hebt, regelen wij voor jou de rest voor 1.500 euro. Wil je hulp met kiezen, kies dan voor een gesprek met onze adviseur. De totale kosten voor het regelen plus advies bedragen dan 3.000 euro. 

Daarnaast moet je de nieuwe hypotheek laten passeren bij de notaris. De kosten voor de notaris verschillen per kantoor. Je kunt de verschillende notariskosten voor het oversluiten van een hypotheek vergelijken op www.DeGoedkoopsteNotaris.nl

5. Bereken het bedraag dat je daadwerkelijk bespaart.
Je hebt uitgerekend hoeveel je kan besparen met de lagere rente en wat de eventuele kosten zijn bij het oversluiten van je hypotheek. Door je kosten af te trekken van het bedrag dat je zou besparen, bereken je wat je daadwerkelijk onder aan de streep bespaart. 

6. Controleer de voorwaarden van de nieuwe geldverstrekker
Als blijkt dat je onderaan de streep nog steeds veel geld bespaart, is het belangrijk dat je de voorwaarden van de nieuwe geldverstrekker goed controleert. Hierdoor kan je voorkomen dat je later voor vervelende verassingen komt te staan. 

7. Sluit je hypotheek over
Als je zeker weet dat je kunt besparen en je jouw hypotheek wilt oversluiten, kun je starten met je nieuwe hypotheekaanvraag. Op Hypotheek24.nl sluit je zelf eenvoudig online een hypotheek af. Hiermee kun je flink besparen op je afsluitkosten. 

Kan ik ook hulp krijgen met het oversluiten van mijn hypotheek?

Je kan ervoor kiezen om bovenstaande alleen te doen of met hulp van een hypotheekadviseur. Onze hypotheekadviseur helpt je dan met bovenstaande stappen en dan weet je zeker of het oversluiten van je hypotheek voor jou rendabel is.